Doç.Dr.

onderhanedar@sakarya.edu.tr

Sosyal Hesaplar

İktisat Tarihi Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu

İktisat Tarihi Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu (marmara.edu.tr)

İktisat Tarihi Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu

Ülkemizde büyük ölçüde Ömer Lütfi Barkan ile başlayan iktisat tarihi çalışmalarında önemli mesafeler alınmıştır. Bunda genel olarak tarihe duyulan ilginin artması, üniversitelerde müstakil olarak iktisat tarihi ana bilim dallarının kurulması, Başbakanlık Osmanlı Arşivleri belgelerine erişim kolaylığının sağlanması gibi faktörlerin etkili olduğu ifade edilmelidir. Bununla birlikte iktisat tarihi alanında 1970’lerden itibaren düzenlenen kongrelerin, alandaki çalışmalara ve bilgi paylaşımına sağladığı katkılar ayrıca önemlidir. Bu bağlamda geniş çaplı olarak düzenlenen son üç kongre, TİTAP (Türk İktisat Tarihi Araştırmaları Platformu) tarafından organize edilmiştir. Son yıllarda genç akademisyenler arasında iktisat tarihine duyulan ilgi böyle bir sempozyumun düzenlenmesi için bizlere ilham vermiştir. Sempozyumun amacı, genç akademisyenlerin iktisat tarihi alanında teşvik edilmesinin yanı sıra Türkiye ve dünyadaki yeni gelişme ve yönelimlerden haberdar olmalarını sağlamak ve ilgi duydukları konular üzerine bilgi alışverişini mümkün kılmaktır. Sempozyumun icra tarihi, kıymetli iktisat tarihçisi merhum Mehmet Genç’in vefat yıldönümüne denk getirilmiştir. Böylece hem kendisine vefa duygusunu izhar etme hem de genç kuşakların kendisini hatırlamasına vesile olması hedeflenmiştir. Sempozyum, Marmara Üniversitesi Mehmet Genç İktisat Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi, İktisat Fakültesi İktisat Tarihi Anabilim Dalı ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü’nün müşterek çalışmaları ile düzenlenmektedir. Üniversitemiz tarafından ilki gerçekleştirilecek olan “İktisat Tarihi Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu" nun önümüzdeki yıllarda da devam ettirilerek bir gelenek haline getirilmesi temennimizdir. Eğitim dönemi olması ve katılımcıların muhtemel yoğun programları göz önüne alınarak çevrimiçi yapılacak olan sempozyumda sunulan bildiriler daha sonra kitap haline getirilecektir. Böylece genç akademisyenlerin bilgi ve birikimlerinin bir araya getirilerek alanla ilgilenenlerin faydasına sunulması sağlanacaktır. Sempozyumun katılımcılar ve ilgililer açısından hayırlı olmasını diliyoruz.